Käyttöohjeet

Erilaisiin töihin tarvitaan erilaisia osaajia. Osan töistä voit tehdä itse, mutta osa täytyy teettää henkilöllä, jolla on tarvittava sertifikaatti. Osaajafoorumin kautta löydät tekijöitä osaajahaun avulla. Jos et tee mitään hakua, osaajat listautuvat sivulle peräkkäin siinä järjestyksessä, kuka on viimeksi käynyt päivittämässä tietojaan.

Selaa ensin osaamisvalikkoa, jotta löytäisit oikean työtehtävän. Kun valitset jonkun työtehtävän, osaajat listautuvat haun alle taitotasonsa mukaisesti, taitavimmat, kolmen plussan henkilöt ensin. Plussien selitykset löytyvät sivun vasemmasta reunasta, mutta tässä on hieman laajempi kuvaus:

Taitotaso

+++
Vaativin kolmen plussan taso tarkoittaa sitä, että henkilö on alan vahva ammattilainen ja häneltä voi odottaa myös prosessin kokonaishallintaa. Kolmen plussan henkilö on mestariainesta ammattitaitonsa puolesta, mutta hänellä ei ole välttämättä mestarintutkintoa takataskussaan.

++
Kahden plussan henkilö on kisälliainesta. Henkilöllä on alalle vaadittava pohjakoulutus ja jonkin verran työkokemusta. Korjausrakentamisen puolella ammattitaito karttuu vain tekemällä ja kahden plussan henkilö kaipaakin uusia projekteja noustakseen mestaritasolle.

+
Yhden plussan henkilö on uransa alussa ja hänestä saakin oivallisen käsiparin ja tekevän henkilön sellaisiin töihin, joissa ei vaadita suurta ammattitaitoa. Mestarin tai kisällin kanssa työskennellessään hän oppii koko ajan uutta ja vähitellen ammattitaito kasvaa. Noviisi-henkilöllä on asenne kohdallaan ja hän osaa kysyä foorumin muilta jäseniltä apua sellaisiin töihin, joita hän ei itse täysin hallitse.

Mieti tehtävän työn vaativuutta siltä kannalta,

  • kuinka laaja hanke on,
  • tarvitaanko työhön useampia henkilöitä, jolloin vähintään yhden valituksi tulleen täytyy toimia työnjohtajan asemassa,
  • tarvitaanko jotain erityisosaamista, joka edellyttää pitkäaikaisen kokemuksen alalla,
  • tarvitsetko aputyövoimaa, jolloin riittää, että osaajalla on oikea asenne ja perustaidot hallussa.

Tämän jälkeen voit miettiä, kuinka monen plussan taitotason henkilön tarvitset töihisi.

Osaajalistaus

Osaajalistauksessa on henkilön lyhyt esittely ja valokuva. Klikkaamalla "Katso koko profiili", näet henkilön koko profiilin, jossa on pidempi esittely, koulutustausta muut osaamisalueet sekä alimpana referenssejä aikaisemmista töistä. Sieltä löytyy myös mahdollinen nettisivuosoite, josta näet ko. henkilön yritystietoja enemmän.

Töiden aloitus

Ota yhteyttä sopivaksi katsomiisi osaajiin ja kerro omalta puoleltasi ne vaatimukset ja ajatukset, mitä itse näet tarpeelliseksi. Heti alussa kannattaa miettiä myös lopputuloksen laatua, halutaanko ns. avaimet käteen -ratkaisu, vai onko parempi, että osaaja tekee vain tietyn vaiheen ja rakennuttaja tekee tai teettää itse loput.

Ennen kuin työt aloitetaan, kannattaa tehdä kirjallinen sopimus. Foorumin jäsenille on kehitteillä omia sopimuspohjia, mutta löydät yhden sopimuspohjan esimerkiksi osoitteesta: http://www.urakkamaailma.fi/remontointisopimus

Sopimus kannattaa tehdä ajan kanssa ja miettiä tekijän kanssa yhdessä, mikä on realistinen aikataulu, miten ratkaistaan tilanne, jossa ilmaantuu jotain yllättävää, mitä sopimusta tehdessä ei ollut tiedossa tai miten menetellään, jos ilmaantuu lisätöitä, jotka tekijä voisi tehdä, mutta joita ei ole tullut mieleen aikaisemmin.

Palaute

Osaajafoorumi kaipaa tietoa, onko foorumi auttanut sopivan tekijän löytämisessä ja ovatko asiakkaat tyytyväisiä tehtyihin töihin. Palautelomake löytyy Osaajafoorumin vasemmalla puolella olevasta valikosta. Palaute tulee Osaajafoorumin ylläpidolle ja sitä kautta myös tekijälle, mikäli tarvetta on.

Toivottavasti hankkeesi etenee hyvin, aikataulussa ja lopputulos yllättää sinut positiivisesti

Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry